Rouvoet betwijfelt zoemende Mosquito

Icoon PolitiekMinister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin deelt de scepsis over de zogenoemde 'Mosquito'. Dit is een apparaat dat een hinderlijke zoemtoon verspreidt, die alleen hoorbaar is voor jongeren onder de 25 jaar. Daarmee wordt de strijd tegen hangjongeren aangegaan.

Het SP-kamerlid Renske Leijten had de minister om zijn mening gevraagd. In zijn antwoord schrijft Rouvoet dat de Mosquito wel eens in strijd met de grondwet zou kunnen zijn. Hij noemt de artikelen 10 en 11. Hierin zijn het recht op de persoonlijke levenssfeer en de onaantastbaarheid van het lichaam vastgelegd.

De minister schrijft dat nader onderzoek moet uitwijzen of er wettelijke belemmeringen zijn. Daarnaast wil hij ook laten onderzoeken wat de praktische voor- en nadelen zijn. Eén van die nadelen is dat ook kleine kinderen worden gestraft. Inmiddels zijn er al verschillende gemeenten, waaronder Rotterdam, die met de hoogfrequente zoemtoon van de Mosquito jongeren van hangplekken proberen weg te jagen. Ook de gemeente Haarlem zou de Mosquito hebben willen invoeren, maar de plaatselijke SP claimt daar een stokje voor te hebben gestoken.

Met dank aan Dr-Kill-Phil-Bill voor de submit.