Lagere straf voor oud VVD-Kamerlid Rémak

Oud VVD-Kamerlid Patricia Rémak heeft zes maanden gevangenisstraf, waarvan drie voorwaardelijk, opgelegd gekregen door het gerechtshof in Amsterdam.

Bovendien moet de voormalig VVD-politica een werkstraf van 240 uur uitvoeren, liet een woordvoerder van het hof vandaag weten naar aanleiding van een bericht in Het Parool.

Rémak heeft zich volgens het gerechtshof schuldig gemaakt aan uitkeringsfraude. Ze heeft het nagelaten inkomsten van haar werk bij het ministerie van Financiën en bij de Provinciale Staten te melden. Die hadden namelijk invloed op de wachtgelduitkering die zij voor haar werk in de Tweede Kamer (1998-2000) ontving.

De straf valt een  stuk lager uit dan die van de rechtbank. Die veroordeelde haar begin vorig jaar tot een celstraf van twaalf maanden, waarvan drie voorwaardelijk. De advocaat-generaal had in het hoger beroep, dat Rémak had aangetekend, een even hoge straf geëist als de rechtbank had opgelegd.

De ex-politica verklaarde tijdens de zitting dat ze niet wist dat ze haar bijverdiensten moest opgeven. Ze verklaarde dat een financieel specialist van uitkeringsinstantie UWV haar had verzekerd dat ze dat niet hoefde te doen omdat het alleen maar tot administratieve rompslomp zou leiden. Die medewerker verklaarde later bij het hof dat hij dat nooit heeft gezegd.