'Flitsauto-aanwijzer' gaat vrijuit

Icoon PolitieHet is niet strafbaar om automobilisten door middel van armgebaren te waarschuwen voor snelheidscontroles. Een 20-jarige man uit Hardinxveld-Giessendam die door het Openbaar Ministerie voor de rechter werd gedaagd, omdat hij automobilisten had gewaarschuwd voor een radarcontrole, is gisteren door de rechtbank in Dordrecht vrijgesproken. Vorig jaar had Pieter Klijn er hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat de flitsauto op de Wieling in zijn woonplaats geen enkele hardrijder op de bon kon slingeren.

"Ik stond vijftig meter voor de politiewagen en heb alle automobilisten met armgebaren gewaarschuwd", wist de monteur te vertellen. Na twintig minuten bijna continu met zijn armen op en neer te hebben geheven, besloot hij om de hardwerkende agente aan te spreken. “Lukt het nog een beetje, mevrouw?", vroeg hij een beetje uitdagend. "Ze antwoordde nogal teleurgesteld dat dat niet zo was. Toen heb ik maar gezegd dat ik iedereen had gewaarschuwd."

De flitsagente was niet zo gecharmeerd van de waarschuwingsactie en zette haar radarwagen direct een paar straten verderop. De Hardinxvelder liet zich niet kennen en zette zijn waarschuwingsactie op die plek voort. Hij werd uiteindelijk opgepakt wegens het verstoren van de werkzaamheden van de politie. De politierechter van de rechtbank in Dordrecht oordeelde gisteren dat er geen sprake was van belemmering. Hij concludeerde dat de radar niet onklaar was gemaakt en dat de verdachte ook niet voor de radarpost ging staan om de controle onmogelijk te maken. De officier van justitie moest toegeven dat er geen sprake was van een strafbaar feit.

Verkeersofficier Koos Spee liet gisteren via een zegsman weten dat de uitspraak niet betekent dat je voortaan snelheidscontroles mag frustreren. "Groot licht gebruiken als waarschuwing voor een controle blijft strafbaar. Daarnaast kan iedere agent afzonderlijk bepalen of zo'n actie verkeersgevaarlijk is. In dit geval heeft de rechter geoordeeld dat van enige verstoring geen sprake is."

De woordvoerder had dan ook weinig problemen met de waarschuwingsactie van Pieter Klijn. "Hij heeft ervoor gezorgd dat bestuurders zich aan de snelheid hielden en daar is het ons tenslotte ook om te doen." Klijn dacht daar afgelopen zomer net zo over. "Daarom snap ik ook niet dat ik voor deze 'vriendendienst' voor de rechter moest verschijnen."

Met dank aan crv voor de submit.