Miljoen Irakezen dood door Irak-invasie

Icoon OorlogNieuw onderzoek naar het aantal slachtoffers van de oorlog in Irak heeft schokkende resultaten opgeleverd. Uit deze studies, die de meest omvangrijke tot nu toe zijn, komt naar voren dat de invasie aan meer dan een miljoen Irakezen het leven heeft gekost.

Welgeteld een vijfde van de huishoudens in Irak verloor ten minste een familielid sinds de invasie in maart 2003. In Bagdad loopt dit percentage zelfs op tot tot 40 procent van alle huishoudens.

Dit blijkt uit berekeningen van het Londense onderzoeksbureau Opinion Research Business en hun Iraakse partnerorganisatie Independent Institute for Administration and Civil Society Studies. De cijfers zijn gebaseerd op interviews met 2414 volwassen Irakezen en de meest recente complete census van Irak, uit 1997. De foutmarge van het onderzoek is 1,7 procent, wat betekent dat het exacte dodental sinds de invasie ergens tussen de 946,000 en 1.12 miljoen ligt.

Officiële cijfers omtrent het aantal sterfgevallen kwamen altijd lager uit. Analisten merken op dat dit onder andere is omdat slachtoffers buiten de hoofdstad Bagdad vaak niet worden geregistreerd. Het veel geciteerde 'Iraq Body Count' komt momenteel uit op een totaal tussen de tachtig en de achtentachtig duizend. Zij registreren echter bijvoorbeeld alleen het aantal officieel in de media gedocumenteerde doden.
Lees ook op het Forum
Met dank aan renz0r & JeMoeder voor de submit.