Rudy Giuliani staakt verkiezingsrace

Icoon VerkiezingenDe Republikeinse presidentskandidaat Rudy Giuliani heeft woensdag officieel bekendgemaakt dat hij stopt met zijn verkiezingscampagne voor het Amerikaanse presidentschap. De oude burgemeester van New York schaarde zich achter zijn vriend en rivaal John McCain.

Giuliani staakte zijn verkiezingsrace in Californië in de presidentiële bibliotheek van de voormalige president Ronald Reagan, omdat Reagan's leiderschap voor Giuliani een bron van inspiratie blijft. Giuliani is achter McCain gaan staan, omdat hij hem "de best gekwalificeerde kandidaat'' vindt om de volgende "bevelhebber van de VS'' te worden. "McCain is een Amerikaanse held, en wij kunnen wel een held gebruiken in het Witte Huis.''

McCain's standpunten komen het beste overeen met die van Giuliani zelf, zo zei hij tijdens zijn afscheidsspeech. De oud-burgemeester zei dat zij het er beide over eens zijn dat Amerika zich momenteel bevindt in "een periode van groot gevaar''. De VS moeten volgens Giuliani voor de aanval blijven kiezen tegenover terrorisme.

Giuliani gaat zich voor de volle honderd procent inzetten voor de campagne van McCain. "Zijn campagne zal net zo belangrijk worden als mijn eigen verkiezingen.'' Hij zei in alle staten te gaan meehelpen waar McCain hem nodig heeft.
Giuliani geeft op
John Edwards stopte eerder vandaag ook al.
Lees meer over de US elections in de special.