'Blu-ray definitief de opvolger van dvd'

Icoon Digital Blu-ray heeft de strijd met hd-dvd gewonnen en zal de opvolger worden van de dvd. "Blu-ray gaat het absoluut winnen", aldus retailer Ton Hoogeboom van RAF Digital Media. Blu-ray en hd-dvd zijn formaten die scherper beeld geven dan dvd en interactieve mogelijkheden bieden.

De verkoop van hd-dvdschijven is de laatste tijd sterk achteruit gelopen. "Het was al ongeveer 8 blu-rays op 1 hd-dvd. Het is gegaan naar 10 op 1.", aldus Hoogeboom. De verkoop van hd-dvd is verder afgenomen nu ook filmuitgever Warner exclusief zijn materiaal uitbrengt op Blu-ray. De meeste uitgevers brengen hun producten nu op blu-ray uit. Alleen Universal en Paramount brengen hun films ook op hd-dvd uit. Bovendien zijn er meer Blurayspelers in omloop en bevat de PlayStation 3-console van Sony ook een Blurayspeler.

Analist Michelle de Lussanet van Forrester vergelijkt deze 'formatoorlog' met de oorlog tussen typen videobanden in de jaren tachtig en negentig. Volgens haar kozen filmuitgevers toen massaal voor VHS en won dat systeem daarom de strijd. Nu kiezen filmuitgevers massaal voor Blu-ray en daarom wint dat systeem. Flatscreens zijn in de feestdagen een populair luxeproduct gebleken. Ze verwacht nu het goed gaat met de economie en de prijs van televisies daalt, Blu-ray binnenkort volledig door zal breken.
Submitter:  Bron: RTL Nieuws