Bij zonnepaneel 33 cent subsidie per kWu

Icoon Milieu Mensen die een zonnepaneel aanbrengen en daarmee stroom leveren aan het elektriciteitsnet, krijgen daarvoor een subsidie van 33 cent per kilowattuur. Dit staat in de nieuwe regeling voor het opwekken van groene stroom.

Deze maakt CDA-minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) morgen bekend. In 2006 werd een regeling voor groene stroom stopgezet, omdat de kosten uit de hand liepen. De nieuwe regeling kent in tegenstelling tot de oude een plafond.

Het Rijk vergoedt het onrendabele deel van een investering in een installatie door een subsidiebedrag per kilowattuur geleverde stroom. Dat bedrag is voor zonnepanelen veel hoger dan bij andere vormen van opwekking van energie. De regeling geldt ook voor windenergie, vergisting van biomassa en voor groen gas, of wel gas uit biomassa dat geschikt is voor het aardgasnet.

In de oude regeling was de hoogste vergoeding weggelegd voor windmolens op zee, 9 cent per kilowattuur. Wind op zee is nog niet opgenomen in de nieuwe regeling, omdat er nog geen vergunning is afgegeven voor nieuwe parken. Ook een regeling voor energiezuinig opwekken van stroom door wamtekrachtkoppeling komt later.