Omstreden Anne Frank-kaart 'uit de handel'

Boomerang, het bedrijf achter de welbekende gratis ansichtkaarten, zal de kaart 'Banned Frank' waarop het beroemde Joodse meisje staat afgebeeld in een Palestijnse sjaal, niet meer verspreiden of herdrukken. Dat zijn Boomerang en het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) vandaag na een gesprek overeengekomen.

Het CIDI uitte eerder felle kritiek op de kaart omdat daarop ''het symbool van de Holocaust gewikkeld is in het symbool van de Palestijnse strijd.'' Volgens de Joodsebelangenorganisatie ''stel je daarmee de twee aan elkaar gelijk en leg je de link naar Joden als de vervolgers van vandaag en Palestijnen als weerloze vervolgden zoals de Joden in de Tweede Wereldoorlog.'' Het CIDI riep universiteiten, bioscopen en cafés op de kaart uit de rekken te halen om verdere verspreiding te voorkomen.

Boomerang, dat eerder zei zich niets van de kritiek te kunnen voorstellen, zegt het nu te betreuren als mensen door de afbeelding gekwetst zijn. Het bedrijf stelt juist te willen bijdragen aan een vreedzame samenleving, ook voor Israëli's en voor Palestijnen.

De kaart was uitgekozen door zangeres Birgit Schuurman. Zij zei eerder al de ophef te betreuren. De maker van het werk is een kunstenaar die zij en haar partner vertegenwoordigen in hun online gallery. ''Ik weet wat de betekenis van het beeld voor de maker heeft. Dat is namelijk: verzoening, verbroedering. Het samenbrengen van twee iconen tot een vreedzaam beeld'', aldus Schuurman vorige week.

Met dank aan mouthman voor de submit.