Ook CDA tegen Nicolaï als museum-voorzitter

Icoon KunstNiet alleen de SP, maar ook het CDA vindt het niet kunnen dat minister Ronald Plasterk (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) een Tweede Kamerlid heeft gevraagd als voorzitter van de raad van toezicht van het Nationaal Historisch Museum.

CDA-Kamerlid Nicolien van Vroonhoven zei vandaag dat het ''elegant zou zijn'' als het gevraagde VVD-Kamerlid Atzo Nicolaï zich terugtrekt voor de functie.

Volgens Van Vroonhoven is het principieel onjuist als een controlerend Kamerlid in opdracht van een minister komt te werken. Zij stelde dat ze deze week direct aan de bel heeft getrokken, nadat de benoeming van Nicolaï bekend was geworden in het weekeinde. De regeringspartij wil Plasterk in een debat dat morgen staat gepland in de Kamer, over de kwestie aan de tand voelen.

''Wij richten onze pijlen op Plasterk, omdat het echt een principiële discussie voor ons is'', aldus Van Vroonhoven. Het CDA-Kamerlid benadrukt dat het haar niet om de persoon Nicolaï gaat en dat ze niet twijfelt dat hij capabel is voor de functie. Maar ze vindt het ook niet kunnen dat ''weer Haagse poppetjes in plaats van bijvoorbeeld een historicus uit het veld'' worden benoemd.

Het werk van Nicolaï voor het museum vergt een dag per week. Het VVD-Kamerlid heeft overigens al aangekondigd dat hij niet langer zal optreden als woordvoerder cultuur om verstrengeling van belangen te voorkomen.

Gisteren keerde ook SP-leider Jan Marijnissen zich tegen de benoeming van Nicolaï. ''De politiek moet zich verre houden van wat dit museum gaat brengen. Het is geen uitstalcentrum voor politici en mag geen speelbal worden voor de politieke kaste. Het museum behoort toe aan historici, pedagogen, leraren en wetenschappers'', aldus Marijnissen.


VVD-Kamerlid Atzo Nicolaï