Advocaten klagen Nederlandse legertop aan

Icoon Oorlog Twee advocaten hebben onlangs de Nederlandse militaire top aangeklaagd vanwege 'ernstige schending van het humanitair oorlogsrecht in Afghanistan'. De twee, Nico Steijnen en Meindert Stelling, zijn gespecialiseerd in internationaal humanitair recht.

De advocaten deden op persoonlijke titel aangifte bij het Openbaar Ministerie in Den Haag.

Ze vinden dat de Nederlandse troepen te veel burgerslachtoffers maken, doordat zij van te grote afstand met te zwaar geschut op dorpen schieten om Taliban-strijders te raken. Volgens de advocaten uit Zeist verbiedt het oorlogsrecht dergelijke aanvallen die de burgerbevolking treffen.

Een woordvoerster van het OM zei gisteravond dat de aangifte inmiddels is bekeken. Op korte termijn wordt besloten of er al dan niet genoeg redenen zijn voor het OM om nader onderzoek te doen in deze kwestie.

Defensie ziet een en ander met vertrouwen tegemoet, meldde een woordvoerder. Hij wijst erop dat de strijd rond Chora in juni, waarop de advocaten doelen, is onderzocht. De rapporten hierover zijn zoals gebruikelijk doorgestuurd naar het OM in Arnhem voor een finaal oordeel.

Steijnen en Stelling hebben zich al eerder gemengd in enkele spraakmakende zaken. Zo klaagden zij enkele jaren geleden de ministers Piet Hein Donner en Rita Verdonk aan in verband met de Schipholbrand.