Universiteiten laten weer Iraniërs toe

Icoon OnderwijsDe TU Eindhoven en de Universiteit Twente hebben besloten om weer Iraniërs toe te laten. Sinds vorig jaar konden Iraniërs zich niet meer inschrijven voor studies aan die universiteiten. Dat verbod is nu opgeheven.

Garanties
De reden dat de universiteiten in Eindhoven en Twente Iraanse studenten weigerden, is dat de universiteiten eerst aan de Immigragie- en Naturalisatiedienst (IND) een verklaring af moesten geven dat de studenten geen toegang zouden hebben tot nucleare kennis die gebruikt zou kunnen worden voor het fabriceren van kernwapens. Dit naar aanleiding van een advies om op te passen met het geven van nucleair onderwijs aan Iraniërs. De universiteiten weigerden deze verklaring af te geven. "Wetenschap is vrij," zeiden ze.

De afgelopen weken hebben er tientallen wetenschappers uit binnen- en buitenland een petitie getekend om de overheid op te roepen een einde te maken aan het weren van Iraniërs uit de collegebanken. Inmiddels heeft de IND besloten om niet meer om de verklaring te vragen en dus kunnen Iraanse studenten weer toegelaten worden. In Eindhoven zal een groep hoogleraren deze week bepalen welke opleidingen niet toegankelijk zullen zijn voor Iraniërs.

Gescreend
Nieuw ingeschreven Iraanse studenten zullen wel van tevoren 'gescreend' worden. Dat geldt ook voor mensen met een dubbel paspoort, bijvoorbeeld met een Iraanse moeder en een Nederlandse vader.

Niet iedereen is tevreden met de gang van zaken. Behnam Taebi van de TU Delft, woordvoerder van de actiegroep die de petitie opstelde, zegt dat hij blij is dat Iraniërs weer worden toegelaten, "maar we moeten niet vergeten dat het kwaad al is geschied. Iraanse academici zijn ten onrechte neergezet als gevaarlijke atoomwapenbouwers."

De Iraniërs die al in dienst waren van de universiteit of die er studeerden hebben overigens altijd gewoon door kunnen gaan met hun werk en studies.