Ministerie vreest 'het ergste' na Koranfilm

Icoon PolitiekHet actualiteitenprogramma EenVandaag heeft een brief in handen gekregen waarin het kabinet vraagt veiligheidsdiensten bij Nederlandse gemeenten zich ''op het ergste'' voor te bereiden als de film van Geert Wilders uitkomt. Meerdaagse ongeregeldheden worden niet uitgesloten. De brief, opgesteld door het Landelijk Operationeel Coördinatie Centrum (LOCC) in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken, is vandaag verzonden naar onder meer politie- en brandweerkorpsen.

In de brief adviseert Binnenlandse Zaken met het intrekken van verloven en met mogelijke capaciteitsproblemen rekening te houden. Als langdurige inzet tot problemen in de regio leidt, kunnen de autoriteiten bijstand vragen van het leger of de marechaussee.

Volgens directeur-generaal Dick Schoof van het ministerie van Binnenlandse Zaken kunnen naar aanleiding van de anti-Koranfilm polarisatie en radicalisatie ontstaan die zouden kunnen leiden tot gewelddadig gedrag tussen groepen in de samenleving.

Morgen wordt door het kabinet opnieuw gesproken over de voorbereidingen voor de film, die volgens Wilders ergens eind maart moet uitkomen.

De brief staat in zijn geheel op de site van EenVandaag.