'Geert Wilders handelaar in haat en angst'

Icoon Binnenlands"Geert Wilders is een handelaar in haat en angst. Hij wil zijn markt groter te maken en zelf groter te worden. Wij moeten zijn markt bederven door kalm te blijven”, vindt voorzitter Mohamed Rabbae van het nieuwe Landelijk Beraad Marokkanen (LBM). "Wilders organiseert spanningen. Hij wil dat wij de straat opgaan en dingen kapot maken, dan kan hij zeggen: zie je wel. Als wij hem willen verzwakken, moeten we praten met de mensen die op hem stemmen. Laten zien dat het niet klopt wat hij zegt." Rabbae heeft gistermiddag de handen op elkaar gekregen in de bomvolle zaal van het Marokkaans Activiteiten Centrum (MAC) in Venlo.

Er zijn meer dan 200 Marokkaanse en Turkse mannen naar de bijeenkomst gegaan. De organisatoren waren teleurgesteld vanwege het feit dat de autochtone Limburgers het af lieten weten. En waar waren de vrouwen? "Tja. Voor onze vrouwen is dit geen goede plek", zei Mohamed Ammi, voorzitter van het MAC. "Dit centrum is een mannenbolwerk. De volgende keer moeten we misschien een andere locatie kiezen."

Onze beste Wilders was zelf ook uitgenodigd om naar de bijeenkomst te komen, maar kwam niet opdagen. "Dat is wel de kern van ons probleem: we kunnen nooit met hem praten", zegt Aissa Meziani van het MAC. Dus er werd weer ůver Wilders gepraat. Maar dat is helemaal niet erg, stelt Rabbae, die de omstreden politicus ‘een racist pur sang’ noemt: "Door over hem te praten, maken we hem ook banaal met zijn gehamer op de islam. Op een gegeven moment heeft de Nederlandse samenleving genoeg van hem. Dat is Hirsi Ali ook gebeurd."

In de zaal werd opgeroepen om Wilders en zijn film te negeren.”Als je dat maar lang genoeg volhoudt, stopt deze blaffende hond vanzelf." Ben Bettinger, voormalig voorzitter van de Groenlinksfractie in Provinciale Staten, vindt dat een slecht idee. "Als je dat doet, ontken je dat er een probleem is. Reageer, maar nooit met dreigementen of geweld. Doe dat met argumenten."

Met dank aan Aufruhr voor de submit.