Kamer boos over doodstraf 'belediger islam'

Icoon PolitiekEen meerderheid in de Tweede Kamer wil dat minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken de Afghaanse ambassadeur op het matje roept vanwege de veroordeling tot de doodstraf van een Afghaanse student journalistiek. De 23-jarige Sayad Parwez Kambaksh kreeg die straf wegens godslastering.

Drie Afghaanse rechters vinden dat de man zijn recht om te leven heeft verspeeld wegens het verspreiden van een tekst die hij van internet had gehaald en afgedrukt. Volgens de driekoppige rechtbank is het artikel ''vernederend'' voor de islam. Ook zou hij anti-islamitische boeken bezitten en ''onislamitische'' discussies zijn begonnen.

CDA, SP en VVD noemen de gang van zaken onverenigbaar met de opbouw van een goede rechtsorde. Ook internationale mensenrechtengroepen zijn kritisch. Ze zeggen dat de journalist geen eerlijk proces heeft gehad. CDA-Kamerlid Karien van Gennip wees erop dat Nederland zich juist in Afghanistan inzet ''voor de opbouw van een goede rechtsorde''. SP'er Harry van Bommel vindt dat het niet zo kan zijn dat Nederland financiŰle, materiŰle en menselijke offers brengt voor de wederopbouw van een land waar dit gebeurt.

Afghaanse en internationale organisaties van journalisten hebben het proces eveneens veroordeeld en president Karzai opgeroepen om onmiddellijk in te grijpen. Volgens hen gaat de veroordeling in tegen de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting. ''Het is geen misdaad om een artikel te lezen'', aldus de Associatie van Onafhankelijke Afghaanse Journalisten.

In deze rechtszaak dient overigens nog wel een hoger beroep.

Met dank aan deze_gast voor de submit.