Spong gaat 'haatzaaier' Wilders aanklagen

Icoon JustitieStrafpleiter Gerard Spong bereidt samen met dertig studenten van de Universiteit van Amsterdam een aanklacht voor tegen PVV-leider Geert Wilders. Dat zei Spong vanavond in de actualiteitenrubriek NOVA. Volgens de advocaat zal de aanklacht zich richten op het aanzetten tot haat.

Spong: ''Wilders heeft gezegd dat de helft van wat in de koran staat, fascistisch is. We werken met elkaar hard aan de aangifte.'' Die zal zo verwacht de advocaat, snel worden gedaan bij vermoedelijk de hoofdofficier van justitie te Den Haag.

Volgens Spong is er voldoende juridische basis om tot vervolging over te gaan op basis van aanzetten tot haat. ''Ik raad Geert Wilders aan een goede raadsman te nemen'', aldus de advocaat die het Openbaar Ministerie ''lafbekken'' noemt omdat Justitie bang zou zijn beschuldigd te worden van politieke vervolging.

De bekende strafpleiter werkte onlangs mee aan het televisieprogramma NOVA College Tour. Daar kreeg hij van de betrokken studenten het verzoek om aan de aangifte mee te werken. Die bewuste uitzending van NOVA College Tour is morgenavond te zien via Nederland 3.

Haatzaaien
Als Spong net zo 'succesvol' is met deze haatzaai-aanklacht als jaren geleden bij die tegen de felle kritikasters van Pim Fortuyn, valt Wilders weinig te vrezen.

Spong klaagde na de moord op Fortuyn samen met advocaat Oscar Hammerstein in 2002 onder meer tv-maker Marcel van Dam, journalist Matty Verkamman, de hele redactie van NRC Handelsblad en de politici Thom De Graaf, Bas Eenhoorn en Rob Oudkerk aan wegens haatzaaien tegen Fortuyn.

Het Gerechtshof verwees die aanklacht in 2003 naar de prullenbak.Gerard Spong