Hof: Hofstadgroep geen terroristische organisatie

Icoon TerrorismeVolgens het gerechtshof in Den Haag is de Hofstadgroep geen terroristische organisatie. Dat is de uitkomst van het hoger beroep tegen hen. Volgens het hof werkten de leden van de groep rond Mohammed B. niet duurzaam samen en daarom kan de groep niet gezien worden als terroristische organisatie.

Eerder waren de leden van de Hofstadgroep nog door de rechtbank veroordeeld tot straffen tot 15 jaar, onder andere voor het vormen van een terroristische organisatie. Wat er nu van die straffen overblijft, is niet bekend. Het hof is nog bezig met de behandeling van de zaak. De meeste verdachten waren wel veroordeeld wegens meer misdrijven dan alleen deelname aan een criminele en terroristische organisatie.

Update 17.32 uur
De straf tegen Jason W. is door het hof gehandhaafd: 15 jaar voor vijfvoudige poging tot moord. Het OM had 18 jaar geëist. Ismaïl A. is vrijgesproken van medeplichtigheid aan diezelfde vijfvoudige poging tot moord. Zijn 13 jaar zijn omgezet in 15 maanden voor het bezit van handgranaten. Deze 15 maanden zijn inmiddels voorbij, dus hij kwam direct op vrije voeten. Tegen hem had het OM ook 18 jaar geëist.