Jongeren kiezen 'waterslurf' tot nieuwsfoto

Icoon MediaAmateurfotograaf Meijert de Haan maakte de nieuwsfoto van het afgelopen jaar. Dat vinden 3.500 jongeren die de foto van een spectaculaire 'waterslurf' boven de Waddenzee uitkozen tot beste in de categorie binnenland.

De foto is gemaakt in juli 2007, toen door hevige luchtturbulentie een waterhoos boven de Waddenzee ontstond. Op het moment dat Meijert de Haan zijn foto zag, wist hij meteen dat hij iets bijzonders gemaakt had. ''Als beroepsduiker ben ik eigenlijk altijd met het weer bezig. Het eerste wat ik 's ochtends doe, is kijken wat voor weer het is. Dat deed ik ook op de dag dat ik de waterslurf fotografeerde. Toen ik op de buienradar zag dat er heftig weer op komst was, heb ik direct mijn camera gepakt. Het bijzondere van de foto is dat de waterhoos de grond raakt. Dat zie je niet vaak'', aldus De Haan. De Haan bood zijn foto zelf aan bij het persbureau ANP, waardoor de foto in meer dan tien kranten verscheen.

Winnende foto in de categorie buitenland toont het babytje Amillia Sonja Taylor, die op 24 oktober werd geboren na 22 weken zwangerschap, ruim achttien weken te vroeg. De foto van de voetjes in een grotemensenhand werd gemaakt door een fotograaf van persbureau AP.

Beste sportfoto werd die van Jason Roberts, die voor EPA de Britse avonturier Lewis Gordon Pugh fotografeerde terwijl hij een duik neemt bij de Noordpool. Op het gebied van entertainment won ANP-fotograaf Rick Nederstigt met zijn foto van zogenoemde daredevils, mannen die extreme sporten uitoefenden tegen de Rotterdamse Euromast.