Eindhoven kiest vandaag burgemeester

Icoon PolitiekEindhovenaren gaan vandaag naar de stembus om een nieuwe burgemeester te kiezen. Wat de uitslag ook is, zeker is dat de nieuwe burgemeester van de lichtstad een PvdA'er zal zijn. Eindhoven kan kiezen tussen de kandidaten Rob van Gijzel en Leen Verbeek.

Uit een laatste peiling bleek maandag dat 48 procent van de kiesgerechtigden van plan is te gaan stemmen. Voormalig Tweede Kamerlid Rob van Gijzel had een behoorlijke voorsprong op zijn tegenstrever Leen Verbeek: 39 procent van de mensen die gaan stemmen antwoordde voor Van Gijzel te zullen kiezen, 18 procent had een voorkeur voor Verbeek, de huidige burgemeester van Purmerend. 37 procent wist het nog niet. Uit een eerdere peiling van het Eindhovens Dagblad bleek ook een voorsprong voor Van Gijzel. In die steekproef zei 37 procent zeker te zullen gaan stemmen.

Het referendum is geldig als de opkomst 30 procent of hoger is. Het laatste burgemeestersreferendum, in Utrecht, werd met een opkomst van 9 procent een groot fiasco. Ook daar ging de strijd tussen twee PvdA'ers: Ralph Pans en Aleid Wolfsen. De Tweede Kamer besloot daarop de financiering van burgemeestersreferenda stil te zetten.

De stemlokalen in Eindhoven zijn geopend van 7.30 uur tot 21.00 uur. De uitslag wordt naar verwachting rond 23.00 uur bekendgemaakt op het Stadhuis in Eindhoven.