Politiebureaus vandaag landelijk dicht

Icoon PolitiePolitiemensen staken vandaag  in het hele land. Voor het eerst sinds de vakbonden in december protestacties begonnen tegen het cao-beleid van minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken), wordt in alle politiekorpsen op dezelfde dag gestaakt.

Overal gaan politiebureaus dicht voor het publiek. De werkonderbrekingen worden in de regio's verschillend ingevuld. Bij sommige korpsen leggen vakbondsleden de hele dag het werk neer, in andere regio's gaat het om stakingen van een paar uur. In onder meer Gelderland-Zuid gaan politiemensen 's ochtends voorlezen op basisscholen, Haaglanden is een van de korpsen waar stakers een petitie aan de korpsbeheerder aanbieden. Voor de politieregio Midden en West-Brabant zijn geen stakingsactiviteiten aangekondigd.

's Avonds zijn in Amsterdam en Groningen acties rondom de voetbalwedstrijden Ajax-FC Utrecht en FC Groningen-NEC. Er zijn in en rond de stadions politiemensen aan het werk, die de orde en veiligheid bewaken. Hun stakende collega's zijn daarnaast aanwezig om het publiek te informeren over het hoe en waarom van de staking. De noodhulp blijft gegarandeerd, aldus de bonden. De landelijke politievakbonden NPB, ACP, ANPV, VMHP en diverse regionale vakorganisaties begonnen in december met actievoeren, omdat ze het cao-bod van minister Ter Horst onvoldoende vonden.