Van Middelkoop hekelt 'spierballenpolitiek'

Icoon PolitiekDe Nederlandse minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) heeft gisteravond op Sint Maarten zijn afschuw uitgesproken over 'het spierballengedoe' in de Nederlandse politiek richting de Antillen.

''Als er één ding is waar ik altijd een hekel aan heb gehad, dan zijn dat Nederlanders die naar de Antillen komen en dan zeggen: als ze dit niet doen, dan gebeurt er dat niet.'' Van Middelkoop is momenteel op Sint Maarten om te overleggen over het Plan Veiligheid Nederlandse Antillen. Oorspronkelijk zou hij gisterochtend ook deelnemen aan het 'tripartite-overleg' van de ministers van Justitie van Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba. Dat overleg is echter afgelast wegens ziekte van minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin.

Gisteren pleitte Van Middelkoop voor vriendschappelijke omgangsvormen met de Antillen. ''Ik vind dat we niet over 'ze' moeten praten, maar over 'we'. We zitten samen in een Koninkrijk.''

''Ik heb een heel grote hekel aan dat spierballengedoe, omdat het helemaal niets oplevert. Behalve dat je er misschien in Nederland wat zeteltjes bij wint. Dat vind ik heel slechte politiek.''

Eerder deze maand ging het overleg tussen Nederlandse, Antilliaanse en Arubaanse parlementariërs op Curaçao niet door. Antilliaanse Statenleden wilden niet met PVV-Kamerlid Hero Brinkman praten vanwege diens omschrijving van de eilanden als ''een corrupte boevenbende''. Van Middelkoop omschreef de situatie rond het parlementair overleg als ''ronduit beschamend''.