Voetbal: Uitslagen Eredivisie Speelronde 20

Icoon EredivisieDe twintigste speelronde van de Nederlandse Eredivisie leverde een aantal leuke wedstrijden op. De top 3 had het moeilijk en de clubs konden puntverlies niet voorkomen: Feyenoord verloor van Excelsior, Ajax speelde gelijk tegen NEC en PSV bleef op 1-1 steken tegen tien man van VVV-Venlo. Hieronder een overzicht van enkele wedstrijden.

Excelsior is er opnieuw in geslaagd om punten te pakken tegen een topclub. Vorige maand werd Ajax op Woudestein met 2-1 opzij gezet en dit weekend was Feyenoord aan de beurt. Al snel kon Excelsior op een 2-0 voorsprong komen door doelpunten van Van Guldener en Den Ouden. De Feyenoord-defensie speelde slap en vroeg eigenlijk om meer problemen. Na een half uur spelen kwamen de eerste kansen voor Feyenoord. Lee miste een grote kans en een bal van Makaay werd van de lijn gehaald. In de tweede helft kreeg Excelsior enkele grote kansen maar de bal viel aan de andere kant binnen na een schot van Buijs. De slotfase was erg spannend maar er werd niet meer gescoord: 2-1.

SC Heerenveen heeft in eigen huis gehakt gemaakt van AZ. In de eerste helft kwamen de Alkmaarders er totaal niet aan te pas. Koenders maakte hands en Pranjic benutte al na drie minuten de penalty. Breuer schoot op de paal, Pranjic raakte de lat en Poulsen maakte 2-0. Kort voor rust bepaalde Sulejmani de ruststand op 3-0. In de tweede helft speelde AZ niet veel beter en Bradley maakte nogmaals duidelijk dat de defensie van de bezoekers geen goede dag had. Vervolgens zakte Heerenveen wat in maar AZ slaagde er niet in om een eretreffer op het scorebord te zetten: 4-0.

FC Utrecht blijft goed spelen op weg naar de subtop van de Eredivisie. In de Galgenwaard werd Roda JC met 3-1 verslagen. De Limburgers begonnen goed aan de wedstrijd maar het was FC Utrecht dat op voorsprong kwam door een doelpunt van Nelisse. Roda had het moeilijk en kreeg nog twee doelpunten te verwerken. Nelisse kopte binnen en Van Dijk bepaalde de ruststand vanaf elf meter. In de tweede helft putte Roda moed uit een snel doelpunt van Oper. Utrecht kwam een aantal keren goed weg maar er werd niet meer gescoord: 3-1.

FC Twente heeft de thuiswedstrijd tegen FC Groningen met 3-1 gewonnen. Vanaf het eerste fluitsignaal waren ‘de tukkers’ sterker maar de Groningers hadden voldoende controle op de wedstrijd. Na een half uur spelen werd N’Kufo bij een corner helemaal vrijgelaten en daardoor kon hij met het hoofd scoren. Na de rust kwamen de bezoekers langszij door een doelpunt van Lovre. FC Groningen leek beter in de wedstrijd te komen maar toen scoorde Huysegems voor Twente. Fledderus en Berg waren dichtbij de gelijkmaker maar Boschker kon redding brengen. N’Kufo maakte het laatste doelpunt van de wedstrijd: 3-1.

Natuurlijk werden er dit weekend nog meer wedstrijden gespeeld. NAC Breda boekte en moeizame overwinning op Willem II en Vitesse won met 2-0 van Heracles Almelo. Een vernieuwd NEC speelde met 1-1 gelijk tegen Ajax en PSV kwam ook niet verder dan 1-1 bij VVV-Venlo. Sparta Rotterdam deelde op het kasteel een pak slaag uit aan De Graafschap door met 6-1 te winnen.

Terwijl veel ploegen deze week in actie kwamen in het KNVB Bekertoernooi speelde AZ een inhaalwedstrijd tegen De Graafschap. Eigenlijk zou de wedstrijd op woensdag 26 december 2007 afgewerkt worden maar het veld was toen niet bespeelbaar. Afgelopen woensdag werd het veld wel goedgekeurd en boekte AZ een moeizame zege op ‘de superboeren’. Schøne scoorde voor de thuisploeg maar de Alkmaarders wonnen uiteindelijk door doelpunten van Mendes da Silva en Dembélé.