Duitse politiek boycot Nokia

Icoon BuitenlandsEen aantal Duitse politici wil Nokia boycotten. Om een daad te stellen, zijn minister van Consumentenzaken Horst Seehofer (CSU) en SPD-fractievoorzitter Peter Struck overgestapt op een ander merk telefoon. Ze zijn namelijk boos over de sluiting van een Nokiafabriek in Duitsland.

Nokia is namelijk van plan om de vestiging in Bochum te sluiten. Hiermee zouden 2300 mensen hun baan kunnen verliezen. Nokia wil de fabriek verplaatsen naar Roemenië, omdat daar goedkoper gewerkt kan worden. De plannen stuitten al op veel protest, maar de directie van Nokia lijkt zich daar niet veel van aan te trekken.

Het grootste punt van kritiek is dat Nokia door de verhuizing wellicht steun van de Europese Commissie (EC) kan krijgen. De EU subsidieert namelijk het opbouwen van de industrie in zwakke regio's. Roemenië kan de werkgelegenheid die Nokia biedt erg goed gebruiken. Het is alleen extra wrang dat Nokia de laatste jaren al 95 miljoen aan overheidssteun gehad heeft. EC-voorzitter Barroso heeft inmiddels wel gezegd dat de verhuizing van Nokia niet door de EU gesubsidieerd gaat worden. Ook de industriecommissie van de EC heeft kritiek.

De Duitse bondskanselier Merkel heeft laten weten dat ze er begrip voor heeft als ook andere Duitsers Nokia boycotten. Of aan de oproep veel gehoor gegeven zal worden, valt nog te bezien; uit het verleden is gebleken dat consumenten in de meeste gevallen uiteindelijk toch voor hun eigen portemonnee kiezen.