Lichamen gesneuvelde militairen aangekomen

Icoon OorlogDe in Afghanistan omgekomen korporaal Aldert Poortema en soldaat der eerste klasse Wesley Schol van het 44 Pantserinfanteriebataljon in Havelte zijn in Nederland aangekomen. Om 02.20 uur landde op de vliegbasis Leeuwarden een C-130 Hercules met hun lichamen aan boord.

Daar werden zij na een korte ceremonie overgedragen aan de nabestaanden. Het transport van de vorig weekend in Uruzgan gesneuvelde militairen is de hele week uitgesteld wegens het extreem slechte weer in Zuid-Afghanistan. Vliegtuigen konden de hele week door de vele regen niet landen op de onverharde landingsbaan in Tarin Kowt.

De Chinook-transporthelikopters kwamen de hoge bergen in Uruzgan niet over door de zeer laag hangende wolken. Pas gisteren in alle vroegte kon voor het eerst een Chinook vanuit de ISAF-basis in Kandahar naar Tarin Kowt vliegen en de overleden militairen ophalen.

Tien collega's van hun eenheid begeleidden Poortema en Schol op de vlucht. Zij vliegen binnenkort weer terug naar het uitzendgebied. Op de vliegbasis Leeuwarden werden de kisten van Poortema en Schol door collega's van het 44 Pantserinfanteriebataljon in Havelte langs een erehaag van ongeveer honderd militairen gedragen.