SP wil opheldering over subsidiëring omroepen

De SP wil opheldering van PvdA-minister Ronald Plasterk over de subsidie die de overheid geeft aan publieke en commerciële omroepen voor programma's die samen met ministeries zijn gemaakt. Volgens Tweede Kamerlid Jasper van Dijk gaat het om ''propaganda'', waar snel een einde aan moet komen. Hij roept Plasterk dinsdag naar het vragenuurtje van de Kamer.

Uit een overzicht dat de Volkskrant vandaag publiceert, blijkt dat de afgelopen twee jaar 11,8 miljoen euro aan subsidie is verstrekt aan omroepen voor programma's van onder anderen Paul Rosenmöller en Geert Mak, maar bijvoorbeeld ook Shownieuws en Oranjejournaal. De overheid deed dat omdat in die programma's het overheidsbeleid voor onder meer de integratie van minderheden werd ondersteund.

Volgens Van Dijk is het voor de tv-kijkers vaak niet duidelijk dat ze met gedeeltelijk door de overheid betaalde programma's te maken hebben. Hij vindt dat alleen programma's gesubsideerd mogen worden als dat volledig duidelijk is, zoals bijvoorbeeld bij uitzendingen van Postbus 51.

Volgens de Volkskrant hebben ook andere Kamerfracties kritiek op de subsidiëring van tv-programma's.

-
Link: Overzicht subsidies