Glenn Mills school geen succes

Icoon OnderzoekDe resultaten van heropvoedingsinstituut Glenn Mills blijken flink tegen te vallen, zo meldt onderzoeksinstituut WODC, het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum van het ministerie van Justitie. Er werd lange tijd vanuit gegaan dat de harde aanpak door middel van discipline en groepsdruk zou werken, maar dit blijkt toch niet zo effectief als jarenlang is gedacht.

Van de jongens die het Glen Mills-traject doorlopen gaat binnen een jaar de helft weer de fout in. Na vier jaar is zelfs maar liefst 78 procent weer op het criminele pad beland. Dit houdt in dat de jongeren in Glenn Mills het een stuk slechter doen dan in de reguliere jeudinrichtingen; daar is namelijk binnen vier jaar 58 procent weer vervallen in hun oude patroon.

De hoge recidive is deels te verklaren vanuit het feit dat alleen de zwaarste categorie criminele jongeren op het Glenn Mills terecht komt. Daarvan mag verondersteld worden dat een relatief hoger percentage weer terug valt in hun criminele gedrag. Om deze reden stelt het WODC dan ook dat het systeem niet volledig gefaald heeft. Wel dienen de verwachte resultaten flink bijgesteld te worden.