AEL komt met tegenfilm op Wilders

Icoon FilmDe Nederlandse tak van de Arabische Europese Liga (AEL), waar we al een tijdje niks meer van gehoord hadden, gaat een tegenfilm uitbrengen op de dag dat PVV-leider Geert Wilders zijn anti-Koranfilm in omloop brengt. Dat vertelde Abdou Bouzerda van de AEL gisteravond op tv in het actualiteitenprogramma NOVA. Ook riep hij alle moslims op zich aan te sluiten bij het publieke debat.

Bouzerda: ''Wij willen de vrijheid van meningsuiting van de heer Wilders niet verloochenen, integendeel, wij zijn fervente voorstander van de vrijheid van meningsuiting. Wij willen op de inhoud van zijn film ingaan. Wat wij willen is de islam en de koran in de juiste context zetten.''

Ook aanwezig in NOVA was PvdA-staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken. Hij vertelde, mocht het nodig blijken, bereid te zijn om met zijn moslimachtergrond en kennis van de Arabische taal in moslimlanden tekst en uitleg te geven over de film van Wilders en waarom die in Nederland gemaakt en verspreid mag worden.

Bouzerda zei evenwel dat de AEL een offensief tegen de Nederlandse overheid zal beginnen ''als de regering mooi weer gaat spelen in het buitenland''. Nederland moet in het buitenland niet doen alsof het een tolerant land is dat geen problemen heeft met haar moslims. Als dat gebeurt ''gaan wij die boodschap absoluut verstoren.'' Wel voegde de AEL'er toe dat waar het de veiligheid van Nederlanders in het buitenland betreft, voor honderd procent achter de regering te staan.

Gisterenmiddag bevestigde hoofdredacteur Carel Kuyl van NOVA dat alle redacties van de actualiteitenrubrieken van de publieke omroep gaan overleggen hoe om te gaan met de film. Kuyl noemt de film van Wilders ''een complex iets'', omdat de rubrieken enerzijds te maken hebben met hun journalistieke verantwoordelijkheid en anderzijds met hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.