Amsterdamse politie wil meer armslag

Icoon PolitieDe Amsterdamse politie wil een aantal methoden gebruiken om criminaliteit tegen te gaan die nu nog wettelijk niet zijn toegestaan of stuiten op bezwaren van het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB). Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerde notitie van de politie.

Het gaat om het inzetten van zogeheten bodyscans, apparaten die detecteren of personen binnen een bepaalde afstand een wapen bij zich hebben. Verder wil de politie het gebruik uitbreiden van automatische kentekenherkenners, die de nummerplaten scannen van voorbijrijdende auto's. Nu mag zij daarmee alleen op zoek naar bijvoorbeeld gestolen voertuigen of personen die nog boetes hebben uitstaan.

De hoofdstedelijke politie wil de apparaten echter ook gebruiken om bekende criminelen die op dat moment niet van een strafbaar feit verdacht worden in de gaten te houden. Het apparaat kan eveneens van pas komen om na te gaan wie na een misdrijf in de buurt van de plaats van het delict is.

De Amsterdamse burgemeester Job Cohen, korpschef Bernard Welten en hoofdofficier van justitie Leo de Wit willen de komende tijd een discussie over deze methoden voeren. Eventueel willen zij daarover overleggen met de wetgever en het CPB.