Autodieven willen liever een motor

Icoon OpmerkelijkHet aantal diefstallen van personenauto's in 2007 is met 7,5 procent gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Dat bleek vandaag uit gegevens van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit. Het aantal motoren dat werd ontvreemd steeg wel, met 11 procent naar 1676 stuks.

Vorig jaar werden er in Nederland in totaal 11.891 personenauto's gestolen. Daarvan zijn er bijna 6700 teruggevonden. Voor het eerst telde de stichting het aantal brom- en snorfietsen dat verdween. Het waren er 9774.

Van de 1676 motoren die verdwenen, werd bijna een kwart gestolen in en rond Amsterdam. Nog eens een kwart werd ontvreemd in Den Haag en Rotterdam samen.

Guus Wesselink van de stichting kan geen duidelijke oorzaak geven voor de stijging van het aantal diefstallen van motoren. Volgens hem is er in de motorbranche en -rijders weinig aandacht voor de preventie van diefstal. De daling van het aantal autodiefstallen is volgens hem te danken aan diverse maatregelen die de afgelopen jaren zijn genomen. Vorig jaar daalde het aantal diefstallen ook al, met 7,7 procent.