'Dit jaar toch geen gratis schoolboeken'

Icoon BinnenlandsHelaas pindakaas, het gaat niet lukken: de schoolboeken zullen het komend schooljaar hoogstwaarschijnlijk nog niet gratis worden. Dat is vanavond bevestigd door ingewijden in Den Haag.

De belangrijkste reden dat het niet lukt om de schoolboeken het komend jaar al gratis te maken, is dat het project boven het normbedrag voor Europese aanbesteding ligt. Boven dit bedrag moeten projecten officieel aanbesteed worden, om de concurrentie te bevorderen en de prijzen laag te houden. Een ander probleem was dat het richtbedrag van 308 euro per leerling te laag lijkt.

Morgen spreekt het kabinet over de kwestie. Het plan is nog niet helemaal van tafel; fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer, Arie Slob, zei vanavond in het journaal dat hij ervan uitgaat dat de zaak goed wordt geregeld. Er gaan geruchten dat men de boeken zelf moet betalen, maar dat ze achteraf gedeclareerd kunnen worden. Details hierover zijn niet bekend.

Het plan om alle scholieren gratis schoolboeken te geven, is ontstaan op het PvdA-congres voor de verkiezingen in 2006. De leden stemden toen tegen de wil van het PvdA-bestuur voor deze regeling. Het plan is echter door Nederlandse docenten vrij kritisch ontvangen. Zij zijn bang dat de kwaliteit van de boeken erdoor omlaag gaat.