Westermoskee kan toch gebouwd worden

BinnenlandsNa jaren van talrijke incidenten rondom de bouw van de omstreden Westermoskee in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes, kan het project nu toch aanvang vinden. Het beroep dat was aangetekend tegen de vorig jaar verleende bouwvergunning is door de klager ingetrokken. Hierdoor is de vergunning nu onherroepelijk geworden.

Vorige week maakte het het bestuur van De Baarsjes al bekend dat een onderzoek door het bureau Bibob naar criminele activiteiten van betrokkenen, niets had opgeleverd.

Het Westermoskee-project behelst niet alleen een islamitisch gebedshuis met een 42 meter hoge minaret, maar ook de bouw van ruim honderd woningen, kantoor- en bedrijfsruimten en een ondergrondse parkeergarage. Zolang de bouwvergunning voor de moskee niet definitief was, stagneerde ook dit deel van het project. De moskee maakte deel uit van een groot samenwerkingsproject tussen De Baarsjes, de Turks-islamitische organisatie Milli Görüş en woningcorporatie Het Oosten

PvdA-stadsdeelvoorzitter Arco Verburg van De Baarsjes reageerde verheugd: ''Dit is goed nieuws voor de buurt. Het afgelopen jaar was onze inzet erop gericht om in ieder geval de bouw van de woningen mogelijk te maken. Ik verwacht dat de bouw nu ook snel start.''

De bouw is gesitueerd op het voormalige RIVAterrein. Het ligt nu braak nadat in 2006 toenmalig minister Donner van Justitie nog het feestelijk startschot voor de bouw van de moskee had gegeven. Daarna ging het project ten onder aan financieel gesteggel binnen Milli Görüş en over de religieuze koers die de moskee zou gaan varen. Ook een waarschuwing die voorzitter Fatih Dag aan Amsterdam gaf, als de moskee er niet zou komen, viel in slechte aarde.

Overigens is voor de bouw van de moskee Milli Görüş verantwoordelijk. Het Oosten gaat beginnen met de bouw van de woningen en aanverwante zaken. Wat de Turkse religieuze beweging met de Westermoskee doet, is hun zaak. Onbekend is hoe de vlag er binnen de beweging momenteel bijhangt wat betreft het project.



Mag er toch komen

Met dank aan --HOOLIE-- voor de submit.