'Universiteit moet de sabbat respecteren'

Icoon OnderwijsVolgens het Meldpunt Discriminatie Amsterdam (MDA) en de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) heeft de Universiteit van Amsterdam (UvA) een joodse studente gediscrimineerd door geen rekening te houden met de sabbat. De studente stapte naar het meldpunt omdat ze niet kon deelnemen aan een selectiedag voor de opleiding tandheelkunde. Die was op een zaterdag, en dat is volgens haar geloof een rustdag.

Volgens de onderwijsinstelling is het echter van vitaal belang dat de selectieronde gelijktijdig met andere studenten wordt afgelegd. Daarop maakt ze geen uitzondering.

MDA en de CGB oordelen nu dat universiteit een verboden onderscheid heeft gemaakt op grond van godsdienst. ''Het zich onthouden van bepaalde activiteiten op sabbat is een rechtstreekse uitdrukking van de godsdienstige overtuiging van de joodse vrouw dat bovendien wordt beschermd door de Algemene Wet Gelijke Behandeling'', zo oordelen ze.

De UvA had volgens de CGB zorgvuldiger moeten kijken of een uitzondering op het beleid mogelijk was en de bezwaren beter moeten afwegen tegen de hieruit voortvloeiende gevolgen.

Een uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling is een dringend advies maar heeft geen juridisch bindend karakter. Dat heeft enkel een uitspraak van een rechter.