Iran: doodstraf op geloofsafval

Icoon BuitenlandsAnders dan veel mensen denken, was tot nu toe geloofsafval in Iran niet strafbaar. Als het aan president Ahmadinejad ligt, gaat dat binnenkort veranderen. Hij heeft een wetsvoorstel ingediend waarin de doodstraf voorgesteld wordt voor moslims die van geloof veranderen. Ook op het beledigen van de profeet en krenkende opmerkingen over de 'twaalf imams', die voor sjiieten belangrijk zijn, moet de doodstraf komen, net als op het beledigen van dochters van de profeet. De wet kan zowel in als buiten Iran overtreden worden; wie buiten Iran een overtreding maakt, kan bij terugkeer in Iran alsnog gestraft worden.

Berouw
Het wetsvoorstel biedt afvalligen wel een ontsnappingsclausule. Een aangeklaagde krijgt de kans om weer terug te keren naar de islam. Wanneer hij dat doet, zal hij vrijgesproken worden. Voor belediging is er ook een ontsnappingsmogelijkheid: de verdachte moet dan aannemelijk maken dat hij onder dwang handelde, of in een vlaag van drift.

Ketterij
Het zal daarnaast voortaan strafbaar zijn om ketterij te prediken. Hoe dan precies bepaald wordt wat ketterij is, en wat de officiële leer, is niet duidelijk. Ook mag je je niet uitgeven voor een nieuwe profeet. Dat is vreemd, want de twaalfde van de 'twaalf imams' is nog altijd verborgen. De laatse jaren is het verschillende keren voorgekomen dat iemand beweerde deze twaalfde imam te zijn. Onbekend is hoe gecontroleerd gaat worden of zo iemand nou de waarheid spreekt of niet.

Fatwa's
Tot nu toe was in Iran geloofsafval een zaak voor geestelijken. Zo'n geestelijke kon in bepaalde gevallen met een fatwa mensen oproepen om een afvallige te doden of anderszins te straffen. Een voorbeeld hiervan is Salman Rushdie, die vanwege zijn boek De duivelsverzen in 1989 een fatwa aan zijn broek kreeg van ayatollah Khomeini, die zei dat het de plicht van elke moslim was om Rushdie te doden. Dat de meeste moslims het daar niet zo mee eens waren, blijkt overigens uit het feit dat Rushdie bijna twintig jaar na dato nog steeds springlevend is.