Spaans-Turks initiatief voor meer begrip

Icoon Buitenlands Vandaag en morgen zijn in Madrid onder anderen talrijke politici, ondernemers, geestelijken en journalisten uit honderd landen bijeen op het Eerste Forum van de Alliantie van Beschavingen (AoC).

Het Spaans-Turkse initiatief is door de Verenigde Naties overgenomen en wordt onder meer gesteund door de Raad van Europa. Namens Nederland is minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen aanwezig.

De AoC wil de dialoog tussen culturen en beschavingen bevorderen en onbegrip en vooroordelen bestrijden, bijvoorbeeld door filmprojecten te steunen waar het onbegrip aan de kaak wordt gesteld.

Eén van de initiatiefnemers, de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan, zei in Madrid dat ''we een antidotum tegen het terrorisme hebben gevonden wanneer de alliantie van civilisaties een succes wordt''. De alliantie is formeel een wereldwijd forum van de VN maar in het basisdocument, 'het implementatieplan', staat dat ''er een prioritaire nadruk ligt op relaties tussen westerse en islamitische samenlevingen''.