Planet blundert met klantgegevens

Icoon InternetDoor een fout tijdens het maken van een backup heeft een medewerker van Planet een bestand met enkele tienduizenden klantgegevens in de persoonlijke folder van een klant gezet.

Vlak na de kerstdagen ontdekte de Planet-klant dat er een bestand ter grootte van 239 MB in zijn home-directory stond. Na het uitpakken bleek het bestand te bestaan uit 2GB aan klantgegevens; waaronder klantnummers, ip-adressen, namen, mail-aliassen en versleutelde wachtwoorden.

De Planet-klant die het bestand aantrof stelde Planet hiervan op de hoogte, toen hij na twee weken nog geen reactie had ontvangen deed hij zijn relaas op website Gathering of Tweakers. Ook gaf het bestand, met daarin 2,5 miljoen entry's, inzicht in welke klanten diensten als spam- en virusfilters afnemen.

Het moederbedrijf van Planet, KPN, geeft toe dat er een fout is gemaakt. Een woordvoerder zei: "Een van de systeembeheerders heeft tijdens het maken van een backup een tikfout gemaakt waardoor het bestand op de verkeerde plek werd opgeslagen. Een slordige fout".

De provider heeft inmiddels de procedures aangescherpt om herhaling te voorkomen. Deze manier van backuppen is per direct verboden.

Met dank aan Dubbeldrank, crv voor de submit.