Lichamen slachtoffers zo snel mogelijk terug

Icoon OorlogDe lichamen van de twee Nederlandse militairen die dit weekeinde in Uruzgan sneuvelden door hun eigen vuur, worden zo spoedig mogelijk naar Nederland overgebracht. Dat heeft minister Eimert van Middelkoop (Defensie) vandaag aan de Tweede Kamer geschreven.

In de brief betuigt hij namens het kabinet zijn deelneming aan de nabestaanden van soldaat Wesley Schol, korporaal Aldert Poortema en van de twee omgekomen Afghaanse soldaten Abdal Qodos en Boman Haider.

Van Middelkoop vindt hun dood schokkend en "dat dit het gevolg is van vuur van eigen eenheden, acht ik eens te meer betreurenswaardig". Een en ander heeft volgens Van Middelkoop plaatsgevonden omdat zich tussen de Nederlandse en Afghaanse militairen ook vijandelijke strijders bevonden. Er zijn twee onderzoeken ingesteld naar de gebeurtenissen tijdens de verkenningsoperatie in de omgeving van Deh Rawod. De missie, waaraan enkele honderden militairen deelnamen, is inmiddels afgerond.

De slachtoffers vielen 's avonds tijdens twee verschillende vuurgevechten in hetzelfde gebied. De twee Afghaanse militairen werden doodgeschoten toen zij de Nederlandse eenheden in de hectiek van de strijd naderden. De Nederlanders dachten dat het om de vijand ging, omdat de twee geen herkenbaar uniform droegen, zo lichtte een woordvoerder van Defensieávandaag toe.

Op dat moment was aan Nederlandse kant de spanning al hoog opgelopen, omdat soldaat Marc van Kuilen zeer zwaar gewond was geraakt door vijandelijk vuur. Het is niet bekend met wat voor soort wapen op hem is geschoten.