Israel: Nucleair Iran onacceptabel

Icoon BuitenlandsPremier Olmert van Israël heeft ongewoon hard uitgehaald in de richting van Iran. Tijdens een bijeenkomst van het Israëlische Parlement sprak Olmert openlijk over een mogelijke aanval op Iran. "Alle opties zijn mogelijk, ook militair. Een nucleair Iran zal door ons nooit worden getolereerd", aldus Olmert.

De ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie werden door Olmert ingelicht dat alle maatregelen mogelijk zijn om te voorkomen dat Iran een nucleaire macht wordt in de regio. Het gesprek met het parlement volgde op het bezoek dat president Bush van de Verenigde Staten op dit moment brengt aan de regio. Tijdens dat bezoek zei Bush al dat Iran de grootste sponsor van het terrorisme is. Israël bekritiseerde toen ook het Amerikaanse rapport dat Iran al sinds 2003 gestopt zou zijn met een nucleair wapenprogramma.

Wel gaf Olmert aan een voorkeur te hebben voor een diplomatieke oplossing met Iran. Een woordvoerder van Olmert zei dat de dreigende taal voornamelijk bedoeld is om een sneller diplomatiek resultaat te bereiken. Israël beschouwt Iran al langer als staatsvijand nummer één. De Iraanse president Ahmadinejad haalt op zijn beurt vaak genoeg uit naar Israël. In oktober kwam hij nog met de opmerkelijke uitspraak dat Israël maar naar Noord Amerika moest verkassen.

In 1981 maakte Israël eigenhandig korte metten met een nucleaire installatie in Irak. Destijds werd de installatie door bommenwerpers in de as gelegd. In september zou Israël in Syrië ook een fabriek hebben gebombardeerd. Een herhaling van een soortgelijke aktie, maar dan in Iran, lijkt uitgesloten. Iran heeft zijn nucleaire installaties over het land verdeeld en sommige zijn ook ondergronds.

Ook op het forum wordt gespeculeerd over de dreigende confrontatie met Iran.