Nova steelt beelden wijnincident van P&W

Icoon MediaDe beelden die Nova afgelopen zaterdag gebruikt heeft over het wijnincident tussen Peter R. de Vries en Joran van der Sloot zijn 'gejat' van Pauw en Witteman. De talkshow had geen toestemming gegeven aan Nova om de beelden te gebruiken, waarna er nu onenigheid is ontstaan tussen de twee partijen.

"Nova heeft onze beelden van het incident dat plaats vond na de uitzending, zaterdag zeer tegen de zin van de redactie van Pauw & Witteman gebruikt", aldus eindredacteur Herman Meijer.

Witteman bericht in de Volkskrant vandaag dat de beelden niet zijn vrijgegeven door zijn programma. "Wij hebben de beelden niet aan Nova gegeven. Als de uitzending is afgelopen dan is de uitzending afgelopen. Daar moeten onze gasten op kunnen vertrouwen".

Na de uitzending van Pauw en Witteman zijn de beelden van het wijnincident opgeborgen in een kluis, om te voorkomen dat het op internet zou verschijnen. Een dag later doet regisseur Bert van der Veer een ontdekking: de beelden staan op YouTube. Die beelden zijn afkomstig uit Nova.

"Hoe heeft NOVA P&W weten te overtuigen?" vraagt hij zich af. "Als ik het item bekijk is mijn verbijstering niet gering: van het incident blijken beelden te bestaan die wij in de studio niet eens opgenomen hebben!"
De VARA heeft nog een verzoek gedaan aan NOVA om de beelden niet te gebruiken, maar dat hebben ze afgewezen.

Van der Veer weet nu ook waar de beelden vandaan komen. NOVA registreert de uitzendingen van P&W niet via de zender maar via de lijn Amsterdam-Hilversum. De opname had wat langer doorgelopen, en toen ontdekte NOVA dus meer op band te hebben dan wij.
"Of NOVA daarmee in haar recht staat en of dit journalistiek nou allemaal zo super is, daar kun je niet alleen een boom over opzetten, dat is zelfs een muisje dat een staartje gaat krijgen", aldus van der Veer.

De hele uitzending van Nova van afgelopen zaterdag is hier terug te kijken.


Het betreffende wijnincident.