Anti-Wilders-activisten opgepakt

Icoon PolitieDe Amsterdamse politie heeft vanmiddag drie actievoerders van de Internationale Socialisten gearresteerd die op de Dappermarkt stonden met posters tegen PVV-leider Geert Wilders. Op de poster wordt Wilders afgebeeld op een sigarettenpakje, met de tekst: 'Extremist; brengt u en de samenleving ernstige schade toe'.

De Amsterdamse politie zegt dat de poster ''iets te ver ging''. De drie moesten mee naar het bureau, waar ze enkele uren vastzaten. De politie nam hun spullen in beslag.

De Internationale Socialisten meldden op hun website zelf dat Geert Wilders persoonlijk een klacht zou hebben ingediend over de poster. Eén van de arrestanten is Pepijn Brandon, al jarenlang een van de voormannen van de uiterst linkse beweging. Brandon is woest over de arrestatie en de inbeslagname van de spullen: ''Het is absurd dat juist een politicus die dagelijks grove beledigingen uit tegen een hele bevolkingsgroep en zich hierbij beroept op de vrijheid van meningsuiting, op deze manier ons de mond probeert te snoeren. Blijkbaar heeft de heer Wilders een laag incasseringsvermogen.''

De Internationale Socialisten zeggen het noodzakelijk te vinden dat er in Nederland de ruimte blijft bestaan om kritiek te uiten op Geert Wilders, ''zeker in het huidige politieke klimaat, waarin hij wekelijks haat kan zaaien tegen een hele bevolkingsgroep. Wij zijn dan ook niet van plan om ons hierdoor te laten afhouden van het verspreiden van onze poster.''

De beweging protesteerde eerder tegen onder meer Pim Fortuyn, ten tijde van de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2002 toen Fortuyn zijn stem kwam uitbrengen. Die protestactie, met teksten als 'Stop de Hollandse Haider', werd toen ongemoeid gelaten. In maart 2007 organiseerde de Internationale Socialiten samen met anderen nog een 'anti Wilders-debat' in de Universiteit van Amsterdam.



Januari 2008

Maart 2002

Met dank aan sjerp voor de submit.