Provinciale jeugd 'en masse' aan de speed

De jeugd is massaal aan de speed, zo waarschuwt de stichting Informatie Voorziening Zorg (IVZ). Lezers van De Telegraaf kan de vetgedrukte kop op de voorpagina vandaag het nieuws niet ontgaan zijn.

Uit cijfers van IVZ blijkt dat het gebruik van speed of amfetamine het snelst groeiende verslavingsprobleem is. Het aantal hulpaanvragen van probleemgebruikers is in vijf jaar tijd verdrievoudigd.

Vooral de plattelandsjeugd schijnt verzot te zijn op speed. Het is goedkoop, zorgt ervoor dat er langer en in grotere hoeveelheden alcohol kan worden gedronken en het helpt de verlegenheid te verdrijven. Speed wordt dan ook wel 'boerencoke' genoemd omdat met name in de provincie stevig geslikt en gesnoven wordt. Gebruikers zijn vooral de autochtone jeugd op een steeds jongere leeftijd.

Volgens preventiewerker Marcel Seuninga van Verslavingszorg Noord-Nederland geeft speed de gebruiker veel energie en kun je langer doorzuipen in het cafť: ''Alcohol is de grootste agressor, maar speed doet daar nog een schepje bovenop.''.
Met dank aan gatochkrassen voor de submit.