Man in bomauto moet vinger missen

Icoon MisdaadDe 43-jarige Jerry R. uit Den Haag die dinsdag in de Peugeot 206 zat die ontplofte op de oprit van de A13 bij Delft, is al drie keer doelwit geweest van een aanslag. Dit keer zal R. een middelvinger moeten missen door de mislukte aanslag.

De vorige moordpogingen op R. staan uitvoerig beschreven in het door oud-recherchechef Frans Vollebregt geschreven boek 'Het Tulpenteam en de aanslag op de Lepe,' dat handelt over het onderzoek naar de aanslagen op Jerry R. in 1999.

Dat jaar ontkwam hij in eerste instantie aan een kogelregen omdat hij niet aanwezig was in zijn café The untouchables. Twee mensen werden toen wel neergeschoten waarvan er één overleed. Een paar maanden later overleefde R. ternauwernood een schietpartij bij datzelfde café. Met vijf kogels in zijn lijf werd hij zwaargewond naar de intensive-care afgevoerd.

Toen hij vechtend voor zijn leven in het ziekenhuis lag, werd er een nieuwe aanslag op hem voorbereid. Dat mislukte omdat een huurmoordenaar met machinegeweer naar het verkeerde hospitaal toog. Ook bij een derde aanslag, waarbij een handgranaat naar binnen werd gegooid, ontsprong R. weer de dans omdat hij niet aanwezig was.

De Haagse politie beschouwt sportschooltype R. als een aparte klasse van uiterst gewelddadige criminelen. De Hagenaar van Surinaamse afkomst, die zich bezig hield met allerhande zware misdrijven, schuwde niet om collega-criminelen op te lichten. Zo zou de reden voor de drie eerdere aanslagen zijn dat hij heroïne heeft gestolen van een Turkse drugsbende uit Amsterdam.

De advocaat van Jerry R. laat desgevraagd weten dat Jerry vijanden heeft gemaakt met het incasseren van woekerrentes. R. werd half 2002 nog veroordeeld voor het opzetten en financieren van drugslijnen, voor afpersing en fraude en voor een poging om zijn broer en zus dood te schieten. Een paar maanden geleden werd hij vrijgelaten.