Patseraanpak gaat landelijk

Icoon PolitieDe politie in Amsterdam is er in 2005 mee begonnen, het aanpakken van criminelen die opzichtig met hun rijkdom pronken. Die zogenoemde 'patseraanpak' of 'cabriomethode' krijgt nu landelijk navolging. De verwachting is dat op termijn alle korpsen het gaan gebruiken.

In principe is de werkwijze vrij simpel. Het wordt toegepast op criminelen waarvan de politie weet dat ze hun geld niet eerlijk verdiend hebben, maar waarvan dat niet zo één-twee-drie is te bewijzen. Als zo'n figuur, die vaak geen legaal inkomen heeft, in een mooie auto door de buurt rijdt, wordt die in beslaggenomen. Daarvoor gebruikt men een truc in de wet.

De juridische basis is het witwasartikel in het wetboek van strafrecht. Daardoor is niet eerst een veroordeling nodig om spullen verbeurd te verklaren. Als blijkt dat iemand zonder reguliere baan veel geld uitgeeft, mogen zijn eigendommen in beslag worden genomen.

In Amsterdam zijn sinds 2005 vijf miljoen euro en meer dan dertig dure auto's in beslaggenomen. Utrecht, dat vorig jaar met de aanpak begon, heeft ruim 160.000 euro achterstallige belasting geïnd van zeven jonge criminelen. De politie in Flevoland heeft vorig jaar vier onderzoeken gedaan. Het resultaat: meer dan 50.000 cash, drie luxe auto's, sieraden en voor duizenden euro's aan audio- en videoapparatuur zijn geconfisqueerd.

De patseraanpak is niet alleen bedoeld om criminelen hun luxe te ontnemen, maar ook vooral om jongeren in de buurt die zo'n levensstijl bewonderen en willen kopiëren, te ontmoedigen. Hoogleraar strafrecht Ybo Buruma is enthousiast maar heeft wel kritiek op de uitvoering. De politie zou vaak geen grote sommen geld aantreffen. Ook waarschuwt Buruma voor een heksenjacht. ''Iedere Marokkaan met een dikke auto is dan bij voorbaat schuldig. Dat kan voor veel irritatie zorgen en daar ben ik erg bezorgd over.''