Wilders praat met NOVA over Koran-film

Icoon FilmGeert Wilders is in gesprek met het actualiteitenprogramma NOVA over uitzending op televisie van zijn film over de Koran. Maar die onderhandelingen verlopen moeizaam, zo schrijft De Telegraaf vandaag.

Wilders: ''NOVA wil de film eerst zien. Dat kan, als hij af is. Ze moeten hem wel helemaal uitzenden''. Vooralsnog lijkt het er op dat NOVA alleen delen wil laten zien.

De PVV-leider wil zijn uiterst kritische film over het heilige boek van de moslims integraal op de buis hebben. Dat zou evenmin kunnen in de zendtijd voor politieke partijen. ''Als het niet lukt, nodig ik gewoon alle pers uit om in Den Haag te komen kijken en zet ik de film op YouTube.'' Wilders denkt de film eind januari of begin februari af te hebben.

'Pure provocatie'
Intussen treffen diverse politiekorpsen in het land maatregelen om mogelijke rellen na de lancering van Wilders' film te kunnen voorkomen. De Amsterdamse korpschef Bernard Welten zei deze week in zijn nieuwjaarstoespraak dat het hoofdstedelijke korps afgelopen maand gesprekken heeft gevoerd met imams en andere invloedrijke personen in de moslimgemeenschap om voorbereid te zijn op de reacties. Ook is een draaiboek bijgewerkt voor grootschalige openbare-ordeproblemen. In Den Haag en Utrecht zijn soortgelijke maatregelen getroffen.

Welten noemde de op stapel staande film van Wilders ''pure provocatie''. Hij gaf wel toe niet te weten wat de inhoud van de film precies wordt: ''Maar persoonlijk ervaar ik de film als een provocatie. Ik kan me voorstellen dat anderen het ook zo ervaren.''

Net als in Amsterdam en andere grote steden stellen de politiekorpsen in Limburg alles in het werk om raciale spanningen en onlusten te voorkomen als de anti-Koranfilm wordt uitgezonden. Met name in wijken waar veel moslims wonen is de politie nu al extra aanwezig.

Limburgse wijkagenten proberen de rust in buurten te bewaren door zo veel mogelijk gesprekken te voeren. Op die manier denkt de politie mensen voor te kunnen bereiden op de komende vertoning van de film van Wilders. Ook hoopt de politie door de gesprekken inzicht te krijgen in de gevoelens van buurtbewoners.

De politie in Zuid-Limburg heeft niet alleen de voelhorens in een aantal wijken uitgestoken, maar probeert ook via de Regionale Inlichtingendienst zicht te krijgen op mogelijk oplopende spanningen.