Homo's VS niet blij met winst Huckabee

Icoon AmerikaDe winst die de Republikeinse presidentskandidaat Mike Huckabee gisteren boekte bij de voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Iowa baart de homobeweging in de VS zorgen. Ze wijzen op de nauwe banden die Huckabee heeft met extreem-christelijke groeperingen die niets op hebben met homorechten.

De organisatie Truth Wins Out, die de methodes en tactieken ontrafelt van christelijke bewegingen die homo's van hun geaardheid willen 'genezen', onderzocht de achtergronden van de Republikein. Het blijkt dat Huckabee innige banden onderhoudt met Christelijke reconstructie-bewegingen, die onder meer stellen dat de bijbel het rechtvaardigt om homo's te steningen.

Volgens Truth Wins Out heeft Huckabee in eerdere verklaringen homoseksualiteit op één hoop gegooid met pedofilie en necrofilie. In een tv-interview zei hij, gevraagd of homoseksualiteit aangeboren is: ''Sommigen kunnen zeker bepaalde eigenschappen hebben, maar het gaat er om hoe we er mee omgaan en welk gedrag we vertonen.''

Huckabee is een baptistische dominee. Het baptisme is een christelijke stroming binnen het protestantisme, ontstaan rond 1600 ten tijde van de (late) Reformatie in Engeland. Er zijn binnen het baptisme ook weer allerlei stromingen die variëren van vrijzinnig tot orthodox. In de VS is het baptisme een van de grootste christelijke stromingen. De Southern Baptist Convention staat er bekend om haar orthodoxie en haar omvang.



Mike Huckabee