Zwanger ex-renpaard doodgeschoten

Icoon ShockingEen drachtig paard dat in het verleden succesvol was als renpaard, is in een weiland in het Belgische Zele (Oost Vlaanderen) dood aangetroffen met een kogel in het hoofd. Het gaat om de 15-jarige merrie Celia Du Gazeau die in Frankrijk voor bijna een miljoen euro aan prijzengeld bij elkaar liep.

Het paard is vermoedelijk gestorven door een verdwaalde kogel. Stropers jagen naast het weiland, waar het dier in stond, vaak op hazen. Waarschijnlijk is een kogel afgeketst op een betonnen paaltje en daarna via het oog van het edele dier de hersens ingedrongen. Dat denkt althans de eigenaar Jan Certijn: ''Ik zou niet weten wie er enige reden zou hebben om dit paard dood te schieten.''

Veehouder Certijn had het gepensioneerde paard voor veel geld gekocht om er nog één veulen uit te fokken. Vier andere nakomelingen van Celia Du Gazeau die in Frankrijk werden geboren, maken nu furore op de renbaan. Certijn kocht het paard van een Franse fokker die dacht dat het dier niet meer zwanger kon worden.

De laatste drie jaar heeft Certijn veel geld uitgegeven om het beest zwanger te krijgen. Weggegooid geld blijkt nu.