Ook apen betalen voor seks

Icoon OpmerkelijkNiet alleen enkele mensen betalen voor seks, maar ook apen hebben hoeren en hoerenlopers. Dit beweren enkele wetenschappers uit Singapore na een onderzoek over Java-apen die in IndonesiŽ in het wild leven.

De aap betaalt echter niet met geld, maar met langere vlooiperiodes. Ook de 'prijs' van de vrouwtjes verschilt per plek. "Op plaatsen waar minder vrouwtjes dan mannetjes zijn stijgt de prijs, en omgekeerd", aldus Michael Grumert, die 20 maanden bezig is geweest met het onderzoek.

Voor dit onderzoek observeerde hij een 50-koppige groep Java-apen. Het vrouwtje paarde gemiddeld 1,5 keer per uur, maar na langere vlooiperiodes door de mannetjes steeg dat naar 3,5 keer per uur. Vrouwtjes boden alleen seks aan aan mannetjes die hen langer gevlooid hadden.

Bij een plek met veel vrouwtjes 'betaalt' een mannetje een prijs van acht minuten vlooien. Waar er minder vrouwtjes waren, steeg dat al tot 16 minuten vlooien voordat het vrouwtje overging op 'het oudste beroep ter wereld'.

De studie van Grumert is een van de eerste die de invloed van de markt op paringsgedrag in de natuur aantoont. Grumert kon niet zeggen of bij de apen de prijs binnenkort ook met 15% omhoog gaat.


"Voor acht minuten vlooien heb ik een goedkope hoer"