Muziekindustrie verliest van zoekmachine

Icoon PiracyDe Chinese zoekmachine Baidu maakt geen inbreuk op de auteursrechten van platenmaatschappijen door de linken naar mp3-bestanden op het web. Dat heeft een rechter in Peking besloten. Het proces was in 2005 aangespannen door onder meer EMI, Universal, Warner en Sony BMG. Deze bedrijven eisten een vergoeding van 150.000 dollar en een excuses van Baidu.

Via de website is het mogelijk om onder meer mp3-bestanden te zoeken. Door enkel te linken naar bestanden zou Baidu niet onrechtmatig handelen. De bestanden worden immers niet door Baidu zelf aangeboden, maar bevinden zich elders op het internet. De platenmaatschappijen gingen tegen die beslissing in beroep, maar verloren afgelopen week opnieuw. Volgens het Chinese persbureau Xinhua is de uitspraak nu definitief.

Ondertussen hebben de lieden van de bekende torrentsite The Pirate Bay de nieuwe docu-film 'Steal This Film II' uitgebracht met een andere en historische kijk op het fenomeen downloaden en het schenden van auteursrechten.

In de film blijkt onder andere dat de mediacorporaties het vroeger niet zo op hadden met technologische innovaties. Zo hebben de corporaties vroeger de videoband (VHS) en kabel-tv aangeklaagd omdat zij dit een gevaar vonden voor hun auteursrechten. Volgens sommige geïnterviewden zal de nieuwste oorlog zelfs gaan om intellectuele eigendommen.


Steal This Film II