Goed doel weigert 'drugsgeld' aan te nemen

Coffeeshop de Vliegende Hollander in Groningen was er trots op dat ze weer een mooi bedrag bij elkaar hadden gespaard voor een goed doel. Al 25 jaar wordt er ieder jaar gespaard voor een ander goed doel, maar dit was de eerste keer dat een charitatieve instelling de gulle gift weigert. De internationale hulporganisatie Heifer wil namelijk niet worden geassocieerd met 'drugsgeld'.

En dat is best jammer, want medewerkers en klanten hadden in 2007 een bedrag van zo'n tienduizend euro in de pot gedaan. De gulle gift is nu door eigenaar Theo Buissink overhandigd aan Servicedogs, een instantie die blindengeleidehonden opleidt.

Buissink kwam op het idee het geld te schenken aan 'Geef een beest' van de hulporganisatie Heifer, via het supporterskrantje van FC Groningen. De medewerkers van Heifer waren dolblij dat ze een gulle gift zouden ontvangen, maar dat veranderde al gauw toen ze er achter kwamen van wie ze het geld zouden krijgen. Directeur Jaap van Mierlo van Heifer Nederland in Roosendaal weigert geld aan te nemen van een coffeeshop. "In grote delen van de wereld zijn softdrugs illegaal", zo luidt zijn statement.

Buissink vindt het maar vreemd: "Het is eerlijk verdiend geld. Als we nu iemand in elkaar hadden geslagen en zijn geld hadden afgepikt." Ook vindt hij het een beetje hypocriet. "Ze willen toch gezinnen en kinderen helpen met dieren. Die hulp wordt ze nu onthouden."

Buissink is echter niet van plan Heifer een gulle gift te onthouden. Hij is van plan de opbrengst van de collectebus van 2008 aan het eind van dit jaar over te maken aan de stichting. Maar dan zonder dat de gulle gever bij naam wordt genoemd.