Reden explosie kerstbomenbrand onbekend

Icoon OpmerkelijkHet is nog onduidelijk waarom een kerstbomenbrand in Vlaardingen tijdens de nieuwjaarsviering uitliep op een enorme explosie. Vlak nadat het vreugdevuur op het Broekplein was ontstoken, volgde een gigantische knal die tal van ruiten van woningen in de omgeving deed sneuvelen. De kerstbomen werden ook weggeblazen.

De gemeente Vlaardingen wil alle slachtoffers van de explosie zoveel mogelijk bijstaan in het herstellen van hun schade. Daarom is er morgenavond een speciale bijeenkomst gepland. De kerstboomverbranding zal in de toekomst nooit meer op het plein mogen plaatsvinden, heeft de gemeente al laten weten.

Van de explosie zijn opnamen gemaakt. Wie die bekijkt zal het bijna als een wonder ervaren dat er geen zwaar gewonden zijn gevallen. Zie het ANP-filmpje hieronder voor de gevolgen. Een duidelijk stukje film van de explosie kun je zien via de bijgevoegde YouTube-video.

Aanvulling: Volgens de website 112-Nieuws ligt de oorzaak van de explosie aan meerdere factoren. De kerstbomenstapel werd overgoten met benzine. Door de mist en het windstille weer bleven benzinedampen hangen in de bult. Bij het ontsteken van de bult volgde een grote vuurbal en een heftige knal.