Golfstaten vormen eenheidsmarkt via GCC

Icoon BuitenlandsDe zes Golfstaten Koeweit, Qatar, Oman, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië vormen per januari 2008 een gemeenschappelijke markt via de Gulf Cooperation Council (GCC). Evenals in de EU vindt in dit verband vrij verkeer van kapitaal, goederen en personen plaats.

Sinds 1981 is er onderhandeld over de totstandkoming van de eenheidsmarkt. De GCC vertegenwoordigt een waarde van 715 miljard dollar (490 miljard euro) en telt meer dan 35 miljoen inwoners. Hiervan is slechts 60 procent daadwerkelijk burger, omdat er in veel arbeidsmigranten werkzaam zijn in de Golfregio.

Het samenwerkingsverband moet leiden tot meer investingen en onderlinge handel en een betere positie opleveren in handelsbesprekingen, vooral in gesprekken met de Europese Unie. De EU is de grootste handelspartner van de GCC.

Het belangrijkste product van de GCC is olie, waarvan alle GCC-lidstaten bijna 500 miljard vaten aan reserves bezitten. Dit is ruim 40 procent van de totale wereldreserves, die ongeveer 1,2 biljoen vaten olie groot zijn.

De GCC wil per 2010 een gezamelijke munt invoeren. Vooralsnog houden de leden de koppeling van hun munteenheden aan de Amerikaanse dollar vast, ondanks de grote waardedaling van de dollar in de afgelopen jaren. Yemen heeft aangegeven per 2016 lid te worden van de GCC.


De vlag van de Gulf Cooperation Council (GCC)