Kenianen doodgehakt in Mombasa

Icoon BuitenlandsHet postelectorale geweld in Kenia lijkt over te slaan naar Mombasa, na Nairobi de op een na grootste stad van het Afrikaanse land. Zes mensen werden er vandaag met kapmessen doodgehakt, aldus de politie.

In het tot nu toe relatief rustige Mombasa braken rellen uit in de wijk Changamwe. De slachtoffers waren leden van de Kikuyu-stam van president Mwai Kibaki. Zij probeerden hun winkels te beschermen tegen plunderaars van andere stammen.

Aanhangers van de oppositie hebben aangekondigd ''van huis tot huis te gaan om de Kikuyu's te doden''.

Sinds de verkiezingen donderdag zijn door het geweld in Kenia al zo'n 150 mensen om het leven gekomen. De rellen braken uit, nadat de kiescommissie zondag had bekendgemaakt dat Mwai Kibaki is herkozen als president van het Afrikaanse land. Kibaki kreeg met zijn Partij van Nationale Eenheid (PNU) 4.548.721 stemmen. Oppositieleider Odinga (62) van de Democratische Beweging van de Sinaasappels (ODM) wist 4.352.993 stemmen te vergaren. Het verschil van minder dan 200.000 stemmen waarmee Kibaki won, is het kleinste sinds de onafhankelijkheid van Kenia.

Odinga liep zondag weg bij een persconferentie waarbij de resultaten bekend zouden worden gemaakt. Hij beschuldigde Kibaki ervan de overwinning te stelen door fraude bij het tellen van de stemmen.